Avrupa Merkez Bankası’nın Nisan Toplantısı Üzerine Değerlendirmeler
Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin Nisan ayındaki toplantısında, faiz oranlarını tekrar indirme veya bekleme kararı alarak gelecek dönem için uygun bir zemin oluşturma konusundaki tartışmaların yapıldığı bildirildi. Bloomberg‘in haberine göre, güvercin olarak adlandırılan yetkililer, gevşemenin durması için herhangi bir neden göremezken, şahin üyeler ise jeopolitik riskleri değerlendirmenin ve Avrupa’nın savunma harcamalarının etkilerini hesaba katmanın gerekliliğini vurguluyor.
AMB’nin karar metninde, politika duruşunun “anlamlı olarak daha az kısıtlayıcı” olarak ifade edilmesi, politika yapıcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Her iki görüşe sahip üyeler, bu ifadenin faiz oranları üzerindeki görüşlerini ileriye taşıma açısından yararlı olduğunu düşünüyor.
AMB Başkanı Christine Lagarde, ABD Başkanı Donald Trump‘ın Ukrayna’ya verdiği desteği çekmesini ve Avrupa’nın yeniden silahlanma sürecine hız vermesini artan bir belirsizlik göstergesi olarak tanımladı. Bu yatırımların yanı sıra ABD gümrük tarifelerinin yarattığı risklerin, ekonomik büyüme ve enflasyon konusundaki tahminleri zorlaştırdığı ifade ediliyor.
Cuma günü yaptığı açıklamada Fransız Üye François Villeroy de Galhau, “çok büyük belirsizlikleri” vurgularken karar alıcıların seçeneklerini açık tutmaları ve gelişmelere göre harekete geçme gereğine dikkat çekti. Diğer yandan, tarifelerin ve savunma harcamalarının enflasyon üzerindeki etkilerine dikkat çeken Estonyalı Üye Madis Muller, “bana göre ilerideki faiz indirimlerinde çok daha temkinli olmalıyız” şeklinde bir ifade kullandı.
AMB Başkanı Lagarde, Perşembe günü yaptığı konuşmada, görüşlerini dengeli bir çerçeveye oturtarak, “Eğer veriler, en doğru politika seçeneğinin faiz indirimi olduğunu gösterirse, faiz indirimi olacaktır” dedi. Ancak, para piyasaları kararsız duruşunu sürdürmekte. Finans uzmanları, önümüzdeki ay 12 baz puanlık bir rahatlama beklese de bazı ekonomistler, askeri harcamalara bağlı olarak Euro Bölgesi’nde ekonomik genişleme ve dezenflasyonist süreçte bir yavaşlama öngörüyor.
DWS Kıdemli Ekonomisti Ulrike Kastens, “Euro Bölgesi’nde daha yüksek büyüme hızı ve dezenflasyonist süreçte yavaşlama bekliyoruz” diyerek, “Bütün bu gelişmeler, gelecekte faiz indirim alanını daraltacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.