Yıllık 416 milyar euroluk vergi kaybına neden olan uluslararası vergi kaçırma sistemlerinde en büyük rolü Birleşik Krallık ve bağlı bölgeleri oynuyor. 2024 Vergi Adaleti Raporu’na göre, Avrupa ülkeleri bu kayıpların %70’inden fazlasıyla doğrudan ilişkili.
Küresel kaybın baş sorumlusu: Birleşik Krallık ağı
Vergi Adaleti Ağı’nın raporuna göre, Britanya Virjin Adaları (%7,1), Cayman Adaları (%6,7) ve Bermuda (%5,8), dünya çapındaki kâr kaçırma riskinin %20’sine yakından sorumlu. Birleşik Krallık’ın bu üç bölgesiyle birlikte toplam payı %26’ya ulaşıyor.
Avrupa’nın en riskli ülkeleri ve vergi avantajları
Avrupa’da vergi tabanı aşındırmasında öne çıkan ülkeler arasında Hollanda, Lüksemburg, İsviçre ve İrlanda yer alıyor. İsviçre, %19,7 olan yasal kurumlar vergisine karşılık, sadece %2,6 fiili vergi oranıyla dikkat çekiyor. Lüksemburg’da ise bu oran %24,9’dan %0,3’e düşüyor.
En agresif sistemlere sahip bölgeler
Raporun “Vergi Cenneti Skoru” verilerine göre, Birleşik Krallık’a bağlı sekiz bölge 100 üzerinden tam puan alarak en riskli yasal altyapıya sahip bölgeler olarak değerlendiriliyor. İsviçre (89), İrlanda (79) ve Kıbrıs (79) Avrupa’nın en yüksek puan alan ülkeleri.
Kâr kaydırma nerede yoğunlaşıyor?
Çok uluslu şirketler yalnızca 2021 yılında düşük vergi oranlarına sahip ülkelere 1,2 trilyon euro kâr kaydırarak, hükümetlere 294 milyar euro doğrudan vergi kaybı yaşattı. En yüksek mali akış Hollanda (%11,1) ve Lüksemburg (%8,8) üzerinden gerçekleşti.