IMF ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında Avrupa bölgesi ekonomileri ele alındı. Türkiye’ye ilişkin soruları yanıtlayan IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, büyüme beklentilerinde yukarı yönlü revizyona gidildiğini açıkladı.
Türkiye Ekonomisine İlişkin Büyüme Beklentisi Yükseltildi
Anadolu Ajansı muhabirinin yönelttiği soru üzerine konuşan Kammer, 2024 yılının ikinci yarısındaki güçlü ekonomik ivmenin etkisiyle Türkiye’nin büyüme tahmininin hafif de olsa yukarı çekildiğini söyledi. Kammer, “Bu artış küçük gibi görünebilir ancak küresel tarifeler ve ekonomik belirsizliklerin yarattığı olumsuz etkileri dengelemek açısından oldukça önemli” değerlendirmesinde bulundu.
Dezenflasyon İçin Daha Sıkı Maliye Politikası Vurgusu
Türk hükümetinin enflasyonla mücadelede ilerleme kaydettiğini belirten Kammer, uygulanan dezenflasyon programının hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi. Kammer, “Enflasyonla mücadele ne kadar uzun sürerse, ekonomi de o kadar uzun süre kırılgan ve dış şoklara açık kalır. Bu nedenle daha sıkı bir maliye politikası, dezenflasyon sürecinin temel taşı olmalıdır” ifadelerini kullandı.
IMF Türkiye İçin 2025 ve 2026 Tahminlerini Değerlendirdi
22 Nisan’da yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre IMF, Türkiye ekonomisinin 2024 büyüme tahminini hafifçe yukarı revize etti. Buna karşılık, 2025 yılı için büyüme beklentisi yüzde 2,7 seviyesinde sabit tutuldu. IMF, para politikasındaki değişimlerin etkisiyle 2026 yılında büyümenin yüzde 3,2’ye hızlanmasını bekliyor. Ocak ayındaki tahminlerde ise 2024 için yüzde 2,6 ve 2025 için yüzde 3,2 büyüme öngörülmüştü.
Türkiye Ekonomisinde İvme Sürecek mi?
IMF’nin büyüme revizyonu ve dezenflasyon programına yönelik çağrıları, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde daha sağlam bir zemine oturabileceğine işaret ediyor. Sizce Türkiye, sıkı para ve maliye politikalarını sürdürerek bu büyüme ivmesini koruyabilecek mi? Ekonomik reformlar daha da hızlanmalı mı?