Uluslararası Enerji Ajansı’nın Şubat 2023 Petrol Piyasası Raporu
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Şubat ayına dair petrol piyasası raporunu yayımladı. Rapora göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), ham petrol arzını geçen ay günlük yaklaşık 40 bin varil artırarak 27 milyon 460 bin varile çıkardı. Bu süreçte, OPEC’in ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan kaynak üretimi ise günlük 5 milyon 570 bin varil olarak kaydedildi. Böylece OPEC’in toplam petrol arzı, Şubat ayında günlük 33 milyon 30 bin varil seviyesine ulaştı. Bu, bir önceki ayın verilerine göre günlük yaklaşık 50 bin varillik bir artış anlamına geliyor.
OPEC dışındaki ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde günlük yaklaşık 190 bin varil artış göstererek 70 milyon 220 bin varile yükseldi. Sonuç olarak, küresel petrol arzı, Şubat ayında bir önceki aya göre günlük yaklaşık 240 bin varil artarak toplamda 103 milyon 250 bin varile ulaştı.
Üretimdeki Artışın Kaynağı: OPEC+
Rapora göre, küresel petrol arzındaki artışın önemli bir kısmı OPEC ve OPEC dışındaki bazı üretici ülkeleri kapsayan OPEC+ grubundan kaynaklandı. Özellikle Kazakistan, Tengiz sahasındaki üretim artışıyla rekor seviyelere ulaşırken, İran ve Venezuela, daha sıkı yaptırımlar öncesinde üretim akışını artırmayı başardı. Bu dönem içerisinde, OPEC+ grubunun ham petrol üretimi günlük 210 bin varil artışla son altı ayın en yüksek seviyesi olan 41 milyon 780 bin varile ulaştı. Grubun günlük 8 milyon 270 bin varillik ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan kaynak üretimi de eklendiğinde, toplam petrol arzı günlük yaklaşık 50 milyon 50 bin varile yükseldi. OPEC+ dışı üretimde ise geçen ay kısmi bir artış yaşanarak bu rakam günlük 20 bin varil artışla 53 milyon 200 bin varile ulaştı.
UEA, Küresel Petrol Talebini Revize Etti
Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin bu yıl günlük yaklaşık 1 milyon 30 bin varil artışla 103 milyon 910 bin varile ulaşacağını öngörüyor. Geçtiğimiz ayki raporunda günlük 1 milyon 100 bin varil artış tahmininde bulunmuştu. UEA, olağandışı belirsizlik içeren makroekonomik durum karşısında, son teslimat verilerinin beklentilerin altında kaldığını vurguladı. Ayrıca, 2025’in ilk çeyreğine yönelik yıllık bazda talep artış tahminini, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık dolayısıyla günlük 1 milyon 200 bin varil seviyesine düşürdü.
Rapora göre, bu yıl küresel talepte beklenen artışın yaklaşık yüzde 60’ı Asya’dan kaynaklanacak. Özellikle Çin’in öncülüğünde, petrokimya ham maddelerinin büyümeye en büyük katkıyı sağlaması bekleniyor. Talebin, OECD dışı ülkelerde günlük 1 milyon 84 bin varil artışla yaklaşık 58 milyon 290 bin varil olacağı, OECD ülkelerinde ise günlük 53 bin varil azalışla yaklaşık 45 milyon 620 bin varile gerileyeceği öngörülüyor.