Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Açıklamaları
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin üretim çeşitliliği ve giderek daha sofistike hale gelen üretim yapısının yanı sıra güçlü altyapısı, gelişen AR-GE ekosistemi ve geniş yetenek havuzuyla büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, toplantının açılışında Katar heyetini ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ve Katar’ın mükemmel siyasi ilişkilere sahip olduğunu, ekonomik ortaklığı daha da derinleştirmeye ve genişletmeye kararlı olduklarını belirtti.
İki ülkenin birçok vesileyle örnek bir dayanışma sergilediğine dikkat çeken Şimşek, “Şubat 2023 depreminin ardından verdiğiniz güçlü destek için bir kez daha teşekkür ederim. Liderlerimizin 2014 yılında başlattığı Yüksek Stratejik Komite, ilişkilerimizi yeni zirvelere taşımıştır. Türkiye-Katar ortaklığı, bölgesel barış, güvenlik ve refaha yönelik ortak çıkarlar üzerine inşa edilmiştir.” dedi.
Şimşek, Ortak Ekonomik ve Finansal Komite kapsamında teknik ekiplerin yeni iş birliği fırsatlarını ele aldığını ve bu üst düzey diyaloğun amacının Türkiye ve Katar arasındaki sağlam ilişkileri güçlendirmek olduğunu vurguladı. Bu kapsamda işbirliği yapılacak alanları şu şekilde sıraladı:
- Karşılıklı yatırımların artırılması
- Stratejik sektörlerde işbirliğinin genişletilmesi
- Büyük projeler ve yeşil büyüme için finansmanın güçlendirilmesi
- Bankacılık ve finansal bağların kuvvetlendirilmesi
- Merkez Bankaları arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesi
- Konut ve gayrimenkul yatırımlarında işbirliğinin genişletilmesi
- İhracat finansmanının güçlendirilmesi
- Ticaret fırsatlarının araştırılması
- Havacılık operasyonlarının daha etkin hale getirilmesi
- Ekonomik reformlara ilişkin deneyim paylaşımı
Bakan Şimşek, Katarlı yatırımcılara da hitap ederek, “Çeşitli sektörlerde cazip teşvikler sağlıyor ve Katarlı yatırımcıları bu fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz.” dedi. Türk müteahhitlerinin bölgede güçlü bir etki yarattığını hatırlatan Şimşek, bu başarının üçüncü ülkelerde de sürdürülebileceğini dile getirdi. Türkiye’nin, 54 ülkeyi kapsayan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ile Avrupa Birliği de dahil olmak üzere 30 trilyon dolarlık bir pazara erişim sağladığını belirtti. Bu durumun ülkeye korumacılığa karşı dayanıklılık kazandırdığını ifade etti.
Şimşek, ayrıca “Küresel ticarette parçalanmaların olduğu bu dönemde bölgesel entegrasyonun, kırılganlığa karşı en iyi koruma olduğuna inanıyoruz. Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması (GCC FTA) müzakereleri bir süredir devam etmektedir. Bu sürecin ilerletilmesine verdiği destek için Katar’a müteşekkiriz.” diyerek toplantının güçlü ve stratejik ortaklığı daha da pekiştirmesini umduğunu belirtti.
Katarlı Yatırımcılar İçin Davet
Toplantı çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari arasında karşılıklı işbirliğine ilişkin bir protokol imzalandı.
Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari’nin İfadeleri
Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari, “Katar ve Türkiye arasındaki ekonomik ve finansal ortaklık, ortak vizyon ve işbirliğinin neler başarabileceğinin güçlü bir kanıtıdır. Geleceğe baktığımızda, bu sağlam temeli daha da güçlendirmeye, yeni fırsatları keşfetmeye ve ortak refah için çalışmaya devam edelim.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan Al-Kuwari, “Geçen yıl kasım ayında Ankara’da bizlere gösterdiğiniz nazik misafirperverliğin ardından sizlerle burada olmak bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Ankara’daki görüşmeler son derece verimli geçti ve sadece birkaç ay sonra bu iyi çalışmaları sürdürerek, ülkelerimiz arasındaki büyüyen ortaklığa daha da katkıda bulunmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.” dedi.
Al-Kuwari, Katar ve Türkiye’nin karşılıklı saygıya ve ortak refah vizyonuna dayanan derin bir bağa sahip olduğunu vurguladı. Yıllar içinde önemli yatırımlar ve ortak girişimlerle şekillenen dinamik ekonomik ilişkilerin güçlendiğini belirtti. Enerji sektöründeki işbirliğinin, özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmaları sayesinde önemli bir büyüme kaydettiğini ve ekonomilerin çeşitlendirilmesine katkı sağladığını açıkladı.
Kasım ayında Yüksek Stratejik Komite’nin onuncu toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte eş başkanlık etmek üzere Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin Ankara’yı ziyaret ettiğini hatırlatan Al-Kuwari, “Toplantılardan açıkça görüldü ki her iki ülke de hem bölgesel hem de uluslararası gelişmeler konusunda benzer bir bakış açısına sahip olup, ekonomik ve stratejik ilişkilerimizi derinleştirme konusundaki kararlılığını sürdürmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Al-Kuwari, “Alınacak stratejik kararlar, ikili işbirliğimizin geleceğini şekillendirecek ve ekonomik büyümeyi daha da ileriye taşıyacak.” diyerek, Kasım ayındaki toplantının en önemli sonuçlarından birinin yatırım ve ticarete odaklanan bir dizi anlaşmanın imzalanması olduğuna dikkat çekti.
İki ülke arasındaki konulara katkı sunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Al-Kuwari, “Ülkelerimiz ayrıca yeni işbirliği alanlarını keşfetmeye kararlıdır. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) arasında müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması, ticaret ve yatırım akışlarını artırma yolunda önemli bir adımdır.” dedi. Al-Kuwari, bu anlaşmanın yeni pazarlar açması, ticaret engellerini azaltması ve her iki ülkenin ve bölgenin genelinde işletmeler için daha elverişli bir ortam yaratması beklenmektedir.
Son olarak, “Katar ve Türkiye arasındaki ekonomik ve finansal ortaklık, ortak vizyon ve işbirliğinin neler başarabileceğinin güçlü bir kanıtıdır. Geleceğe baktığımızda, bu sağlam temeli daha da güçlendirmeye, yeni fırsatları keşfetmeye ve ortak refah için çalışmaya devam edelim.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.