Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği, Refik Anadol Stüdyosu, Debrecen Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı çerçevesinde düzenlenen dijital sergi 3 Ağustos’ta kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu sergi, Mevlana’nın ruhunu ve felsefesini modern teknolojilerle buluşturan bir sanat deneyimi sunuyor.
“Rumi Rüyaları” adlı sergi, Mevlana’nın zengin ve renkli dünyasını yapay zeka tabanlı bir ışık ve hareket gösterisi ile izleyiciye sunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen bu projede, geniş bir Mesnevi külliyatı ve tasavvuf müziği kayıtları, günümüz bilgisayar teknolojileri aracılığıyla yeniden yorumlanıyor.
Sergide, hareket, ışık, renk ve ses tekniklerinin ustaca kullanılmasıyla izleyicilere Mevlana’nın “gönlümüzün kendi ışığını ortaya çıkarması” fikrini keşfetme fırsatı veriliyor. Bu deneyim, izleyicileri derin bir düşünsel yolculuğa çıkararak ruhsal bir etkileşim sağlamayı amaçlıyor.
58’inci Debrecen Çiçek Festivali’nin kültürel programında da yer alacak bu etkileyici sergi, 3 Ağustos – 29 Eylül tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Ziyaretçiler, bu süre zarfında dijital sanatın büyülü dünyasında kaybolma fırsatını bulacaklar.
Serginin açılış etkinliğine; çok sayıda üst düzey bürokrat, kordiplomatik mensupları, yerel yöneticiler ile kültür, sanat, akademi ve medya çevrelerinden önemli isimler yoğun ilgi gösterdi. Açılış töreninde konuşan Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, dünyanın önde gelen medya sanatçılarından Refik Anadol’un eserini 2024 Türk-Macar Kültür Yılı vesilesiyle Macaristan’ın ikinci büyük şehri Debrecen’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yapı Merkezi ve Synergy isimli inşaat şirketlerine sergiye sağladıkları destek için özel teşekkürlerini iletti.
Debrecen Belediyesi Kültür İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Istvan Puskas ve MODEM Direktörü Kata Vizi de, Kültür Yılı çerçevesinde modern Türk sanatının Debrecen’de sergilenmesi imkanı buldukları için duydukları mutluluğu ifade ettiler. Bu tür etkinliklerin kültürel işbirliğini güçlendirdiğini vurguladılar.
Açılış töreninin ardından, dijital sanat küratörü Viola Lukacs’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde; üç boyutlu video haritalama sanatçısı Zsolt Bordos Laszlo ve imaj yaratıcısı fütürist Ferenc Kömlödi, “Rumi Rüyaları” sergisine dair izlenimlerini konuklarla paylaştılar. Panelde, sanatın ve teknolojinin birleşiminin kültürel miras üzerindeki etkileri tartışıldı.