Erzurum’un Gastronomi Yolculuğu
Dünya çapında 56 kentin yer aldığı UNESCO’nun “gastronomi şehri” listesine, Türkiye’den Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar gibi illerimizin yanı sıra Erzurum’un da katılması için önemli bir çalışma yürütülüyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Gastronomi Müdürlüğü koordinatörlüğünde yaklaşık iki yıl süren titiz bir hazırlık süreci sonucunda, komisyon tarafından hazırlanacak rapor, UNESCO Direktörlüğü’ne iletilecek ve onay süreci beklenilecektir. Bu başvurunun onaylanması durumunda Erzurum, UNESCO’nun dünya çapındaki 57’nci gastronomi şehri olarak resmen tanınacaktır.
Erzurum’un bu yıl Ekonomi İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri (EİT) tarafından turizm başkenti ilan edildiğini hatırlatan su böreği, mantı, kadayıf dolması tatlısı ve yaprak sarması imalatçısı Serkan Akköse, Erzurum’un 60’ın üzerinde coğrafi tescilli yiyeceği ile oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu ifade etti. Dört yıl önce kaybettiği annesinin evde yaptığı su böreğinin fabrikasını açarak Türkiye’nin dört bir yanına şube açtığını belirten Akköse, “Annem çok güzel su böreği yapardı. Ondan aldığım ilhamla bu lezzetin imalatını yapmaya başladım. Şimdi Türkiye’nin her yerinde varız. Erzurum’a ait coğrafi işaretli ürün olan su böreği ve mantının üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra yaprak sarması ve yine tescilli bir ürün olan kadayıf dolması tatlısını da üretmekteyiz. Yakında bolca tüketilen lor dolması ve lahana dolmasını da piyasaya süreceğiz” diye ekledi.
Akköse, bu tesisin Erzurum’un ilk börek ve mantı fabrikası olduğunu vurguladı. “Beş yıl önce su böreği ve dört yıl önce de mantının coğrafi tescili Erzurum adına alındı. Coğrafi işaretlerin ardından tüm Türkiye, Erzurum mutfağının mantı ve su böreğindeki ününü duymaya başladı. Erzurum zaten bir gastronomi şehriydi fakat resmi bir tescili yoktu. Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO başvurusu sayesinde artık bu tescil de sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.