İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Nisan Programı
İstanbul Devlet Tiyatrosu, sanatseverlere Nisan ayı boyunca çeşitli ve özgün sahne gösterileriyle unutulmaz anlar yaşatmaya devam ediyor. Mecidiyeköy Büyük Sahne’de, 22-27 Nisan tarihleri arasında, “Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı” adlı tiyatro oyunu, çağımızın karmaşık ahlaki ve sosyal boyutlarını sahici bir anlatımla sahneye taşıyor. Aynı zamanda Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de, 22-26 Nisan tarihleri arasında, “Bir Picasso” ve “Parmak” oyunları, izleyicilere sanatın farklı boyutlarını sorgulatmayı amaçlıyor. Çocuk tiyatrosu alanında ise Üsküdar Tekel Sahnesi’nde, 24-26 Nisan tarihlerinde, “Çöp Canavarı” isimli oyun, miniklerin hayal dünyalarını geliştiren eğitici ve eğlenceli bir deneyim sunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Nisan Takvimi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, kentin farklı noktalarında sahne sanatlarına yeni soluk getiriyor. Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde 23-26 Nisan tarihleri arasında, “Yoldan Çıkan Oyun” adlı yapıt, yaşamın ve insan ilişkilerinin çarpıcı yönlerini gözler önüne sererken, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ise, “Yenilmez” adlı oyun, direniş ve umudun simgelerini sahneye taşıyor. Ayrıca Ümraniye Sahnesi’nde, çocuklar için hazırlanan “Sevdalı Bulut” gösterisi, bugün ve yarın izleyicilerle buluşacak. Diğer sahnelerde ise, “Köpek Kalbi”, “Geçmişin Gölgesi”, “Oscar” ve “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin” gibi eserler, Nisan ayı boyunca sanatseverlerle buluşmayı sürdürüyorlar.
Özel Tiyatro ve Sahne Etkinlikleri
ENKA Sanat, Tiyatro BeReZe’nin yeni uyarlaması olan “Martı mıyım?” oyununu 24 Nisan’da, Anton Çehov’un klasik eserinden özgün bir bakış açısıyla sahneye taşıyor. Bu oyun, sanatseverlere tiyatronun sınırlarını yeniden sorgulatan bir deneyim sunuyor. Zorlu Performans Sanatları Merkezi ise, 26 Nisan’da Kerem Alışık ve Evrim Alasya’nın sahne aldığı “Aşk Biter mi?” adlı oyunla aşkın ve insan doğasının derinliklerine yolculuk yapıyor. Ayrıca, 24 Nisan’dan 29 Nisan’a kadar sürecek olan “İnsanlar, Mekanlar, Nesneler” sergisi, izleyicilere çağdaş yaşamın ve varoluşun farklı boyutlarını yansıtan eserleri sunuyor.
Konserler ve Opera Sanatında Nisan Rüzgarı
İstanbul’un müzik sahnesi, Nisan ayı boyunca usta isimlerle dolup taşıyor. Grammy ödüllü virtüöz Pinchas Zukerman, 27 Nisan’da CRR Konser Salonu’nda, klasik müziğin derinliklerine yolculuk yapacak. Keman, viyola ve orkestra şefliği alanında uluslararası üne sahip müzisyen, Manhattan School of Music’te uzun yıllar eğitmenlik yaptıktan sonra, CRR’de hem solist hem de şef olarak sahne alacak. Ayrıca, Arjantin asıllı Alman vokalist ve besteci Sabeth Perez, Nail Yavuzoğlu’nun şefliğinde 25 Nisan’da CRR Caz Orkestrası ile birlikte sahne alarak, caz ve klasik ezgilerin büyülü dünyasına davet ediyor.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Nisan programında; “Dans Et Şarkını Söyle” çocuklar için Atatürk Kültür Merkezi’nde gösterilirken, 24 ve 26 Nisan’da “Carmen” operası, sanatseverlerle buluşuyor. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ise, 25 Nisan’da “Apollo ve Dafne” eserini sunuyor. Bu etkinlikler, sanatın farklı dallarını kucaklayan zengin bir repertuvara işaret ediyor.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Renkli Kutlamaları
23 Nisan’ın coşkusunu ilmek ilmek işleyen çeşitli etkinlikler, İstanbul’un dört bir yanını sarıyor. Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen geleneksel “23 Nisan Çocuk Şenliği”, 12.30’dan 19.00’a kadar çocuklara ve ailelerine unutulmaz saatler vadediyor. Aynı gün, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, AKM’de sahne alarak, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri” ile kutlamalara anlam katıyor. Ayrıca, AKM’de gün boyu sürecek “Çocuk Festivali” kapsamında, çeşitli atölye çalışmaları, eğlenceli aktiviteler ve sahne gösterileri düzenleniyor. Çocuk tiyatrolarından, “Ormanlar Kralı Aslan” ve “Bremen Mızıkacıları” oyunları, çocukların hayal dünyasını zenginleştiriyor. Galataport İstanbul ise, 23 Nisan’ı tüm gün süren ücretsiz etkinlikler ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin 20. yaş kutlamalarıyla kutluyor. Çocuklar, müzeyi ücretsiz gezip, özel sergileri ve tiyatro gösterilerini izleyebilecekler. Ayrıca, çeşitli atölye çalışmalarıyla, bayram coşkusunu doyasıya yaşayacaklar.
Sinemadan Sergilere, Söyleşilere ve Daha Fazlası
İstanbul Modern, 23-27 Nisan tarihleri arasında düzenleyeceği “Müzede Oyun” etkinliğiyle, çocuklar ve aileleri için ücretsiz atölye ve sergi imkanları sunuyor. Ayrıca, “Gelecek Kısa” adlı kısa film seçkisi, 24-27 Nisan tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Bu program, uluslararası ödüllü ve dikkat çeken kısa filmleri içeriyor. Pera Müzesi ise, 25 Nisan’da, “Yazar Editör Sohbetleri” serisi kapsamında Gökçe İrten ve Gökçe Ateş Aytuğ’u ağırlayacak. Sergiler alanında ise, “İtalya’da Yolculuk” fotoğraf sergisi, Luigi Ghirri’nin 86 orijinal baskısından oluşan özel koleksiyonla Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açılıyor. İstanbul Modern’de ayrıca, Ömer Uluç’un eserlerini kapsayan “Ufuk Çizgisinden Öteye” sergisi, 12 Aralık’a kadar izlenebilir. Prof. Dr. Münevver Üçer’in, geleneksel el sanatlarından ilham alan “Gelenek Gelecektir” kişisel sergisi MAJİ Art Gallery’de, 30 Nisan’a kadar sanatseverlerle buluşuyor. Ayrıca, Osmanlı sultanlarının kutsal kitapları koleksiyonunu sergileyen “Sultanların Mushafları” sergisi, mayıs sonuna kadar Rami Kütüphanesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun düzenlediği bu sergi, tarihi ve kültürel zenginlikleri gözler önüne sererken, “Warhol’un Dünyası-Pop Art’ın İkonu” sergisi ise, 4 Mayıs’a kadar AKM Müzik Platformu’nda, pop art akımını ve sanatçının ikonik eserlerini yakından tanıma fırsatı sunuyor. Ayrıca, Ahmet Güneştekin’in göç ve hafıza temalarını işlediği “Kayıp Alfabe” sergisi, Feshane’de 20 Temmuz’a kadar gezilebilir. İstanbul Modern’de, İzzet Keribar’ın geniş arşivinden seçilen “Renklerin Yolculuğu” sergisi, 25 Mayıs’a kadar açık kalacak. Son olarak, 16. yüzyıldan günümüze uzanan İstanbul temalı sergilerden “Hikaye İstanbul’da Geçiyor”, 13 Temmuz’a kadar Meşher’de, “Sevgili Pinokyo” ise Rami Kütüphanesi’nde, “2. Tulipomania: Lale Çılgınlığı” ise İstanbul Lale Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca, sanatçı Seyet Davoud’un yeni ve özgün eserlerinden oluşan “HAY-AT” sergisi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde, göç ve hafıza temalarını derinlemesine irdeleyen bir perspektif sunmayı sürdürüyor.