Türkiye’de Kripto Varlık Alım Satımına SPK İzni ve Maliye Bakanlığı’nın Yasa Taslağı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlık alım satımı yapan platformlara faaliyet izni vermek için SPK ile iş birliği yaparak, Türkiye'nin FATF'in gri listesinden çıkma yolunda önemli bir adım attı.

Türkiyede Bitcoin Almak SPK
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de kripto varlık piyasaları önemli bir yasal düzenlemeye hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağına göre, kripto varlık alım satımı yapan platformlara Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından faaliyet izni verilecek. Bu düzenleme, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkması için atılması gereken adımlardan biri olarak görülüyor.

Yasal Düzenlemeler ve Etkileri

Tasarıya göre, kripto varlıklar ‘Değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımlanıyor. Platformların işleyişi, faaliyet izinleri, yatırımcı koruması ve kripto endüstrisinin kötüye kullanımlara karşı alınacak tedbirler bu düzenleme ile netleşecek. Ayrıca, mali yapısı zayıflayan kuruluşlar, bankalar gibi faaliyetleri durdurulabilecek.

Suça Karışanlara Yönelik Tedbirler

Yasa taslağında, kara para aklama ve suç örgütlerinin finansmanını kısıtlamaya yönelik hükümler yer alıyor. Suça karışmış kişilerin mal varlıklarına el konulması daha kolaylaştırılacak. Ayrıca, müşterilerin zararına hareket edenlere 20 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

MASAK’ın Rolü ve Gelecek Beklentileri

MASAK, mafya ve organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda büyük destek sağladı. Bu yıl içinde 14 bin 525 kişi hakkında rapor ve bilgi hazırlanarak ilgili birimlerle paylaşıldı. Türkiye’nin bu alandaki çabaları, FATF’in gri listesinden çıkma yolunda önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankası ve Kripto Uzmanı Ataması

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeliğine kripto varlıklar ve blockchain teknolojisi üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Fatma Özkul’un atanması, sektörün geleceğine yönelik ciddi bir adım olarak görülüyor.

0
be_enmi_
Beğenmiş
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Kripto Varlık Alım Satımına SPK İzni ve Maliye Bakanlığı’nın Yasa Taslağı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Patronlar Kulübü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!