Ketojenik Diyetin Zararları

Bu yazımızda ketojenik diyet ve bu diyet sırasında hangi gıdaların tüketilemeyeceğini, bilinçsizce yürütüldüğünde iç organlara verebileceği olası zararlar üzerinde durmaya çalıştık.

Ketojenik Diyetin Zararları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Epilepsi ve demans hastalarına yönelik doktor kontrolünde uygulanan bu beslenme türü özünde şeker yerine vücuda yararlı yağların aktarılmasından oluşmaktadır. Şekerin doğrudan alınmamasının yanı sıra nişastalı kök besinler ve karbonhidrat tüketiminin makro hesaplarla yürütülmesi prensibine dayanmaktadır. Beyin enerjisini faydalı yağlardan alarak sağlıklı enzimlere kavuşturulmayı hedefler. Ancak uzun süre sürdürülmesi halinde başta karaciğer olmak üzere iç organlara zarar vermektedir. Bu nedenle yazımızın ana konusunu ketojenik diyetin zararları oluşturmaktadır.

Gelin, dilerseniz ketojenik diyet ile beslenenlerin beslenme çeşitliliğine birlikte göz atalım.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Her diyetin kendi dinamiği olduğu gibi her metabolizmanın da kendi değişkeni mevcuttur. Bu nedenle Herkes her diyeti yapamaz. Bu diyet 6 hafta ile 1 yıl arasında uygulanmalıdır. Uzman kontrolünde ve rutin kan tahlilleriyle sürdürülmelidir. Ketojenik diyet nasıl yapılır? Sorusunu birlikte irdeleyelim. Keto diyet olarak da bilinen diyet temelde sınırlı miktarda karbonhidrat tüketimine dayanmaktadır. Domateste dahi bulunan karbonhidratın hesaplanarak çıkarılan yiyecek tablosunun uygulanması sıkı denetime tabiidir. Hızlı kilo kaybından ziyade zamanla kilo kaybı ve vücutta sıkılaşma görülmektedir. Bu durum diyet listesi takipçilerinin de odağı olmaktadır.

Ketojenik diyet ile beslenen kişi patates, kereviz, havuç gibi kök bitkilerini tüketememektedir. Bu bitkiler nişasta ve dolayısıyla da şeker içermektedir. Yine yiyemeyecekleri gıdaların başında karbonhidratlar bulunmaktadır. Buğday, buğday unu ve tahıllar gibi doyuruculuğu yüksek olan ancak karbonhidrat içeren gıdaları tüketememektedirler. Protein tüketimi sınırlı ve süreklidir. Bu yönüyle sporcu diyetine de benzemektedir. Yağ alımı zeytinyağı, tereyağı, hindistancevizi yağı gibi yağlar tercih edilmelidir. Yemeklerde ayçiçek yağı, fındık yağı, pamuk yağı ve özellikle mısırözü yağı kullanılmamalıdır.

Yine meyve seçiminde şeker yoğunluğu gözetilerek tüketilmelidir. Örneğin; muz, üzüm, portakal tüketimi sınırlı olmalıdır.

Yenebilecek gıdaların bu kadar sınırlı olması nedeniyle belli bir süre sonra tekdüze beslenmeye dönüşebilir ve dikkat edilmediği takdirde iç organlarda ve beyinde sorunlara neden olabilmektedir. Ketojenik diyetin zararları arasında bu diyete göre beslenen kişilerin birden diyeti bırakmaları halinde yine iç organ ve kan değerlerinde sıkıntılara yol açabileceği öngörülmektedir. Ayrıca diyete başlayanlarda belli bir süre yavaş oranda kilo verildiği ancak bir süre sonra kilo vermenin tamamen durduğu gözlenmiştir.

0
be_enmi_
Beğenmiş
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ketojenik Diyetin Zararları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Patronlar Kulübü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!